21 sep t/m 29 sep 2024

Najaars planten markt 10-50% korting

19 okt t/m 20 okt 2024

Vruchtbomen-, Snoei- en Varen-Festijn Vruchtbomen-, Snoei- en Varen-Festijn

Vruchtbomen-, Snoei- en Varen-Festijn

 

Oude fruitrassen, tuinvarens en de techniek van het snoeien

Op 19 en 20 oktober draait het bij ons allemaal om vruchtbomen, kleinfruit, tuinvarens en de inrichting van tuin en erf. Tijdens het jaarlijkse Vruchtbomen-, Snoei- en Varen-Festijn presenteren we een grote collectie vruchtbomen en kleinfruit, waaronder veel oude appel-, peer- en pruimrassen en minder bekende soorten als kwee, Nashi-peer en mispel. Maar ook tuinvarens staan dit weekend extra in de spot lights.

Bezoekers kunnen meegebracht fruit laten determineren bij de stand van de Noordelijke Pomologische Vereniging, vruchtbomen, bessenstruiken en varens aanschaffen bij Foltz of een snoeidemonstratie volgen bij een ervaren vruchtbomensnoeier (11.00 en 15.00 uur). Op beide dagen wordt om 13.30 uur een rondleiding gegeven door de varentuin (13.30 uur), waarbij veel informatie wordt gegeven over de toepassing van varens in de particuliere tuin. Daarnaast kun je uitleg krijgen over het gebruik van ambachtelijke tuingereedschappen en het beste snoeigereedschap zelf uitproberen. Verder zijn er diverse standhouders met handige, fraaie en smakelijke produkten.

De magie van tuinvarens

Varens doen iets bijzonders met je tuin; ze hebben een natuurlijke oer-uitstraling en geven een tuin karakter. Steeds meer mensen raken in de ban van varens. Tuingoed Foltz heeft zich de afgelopen jaren meer en meer toegelegd op deze plantengroep. De collectie telt inmiddels zo'n 140 variëteiten die hun plek hebben gekregen in een speciale varentuin en in de bostuin. In 2023 is een speciale varenvallei aangelegd. Uiteraard zijn de varens ook te koop.

Andries Bierling geeft op beide dagen om 13.30 uur een rondleiding door de varentuin en vertelt meer over de ontwikkeling van de varenvallei en de toepassing van varens in een particuliere tuin.

Hoe snoei je een vruchtboom?

Over weinig zaken zijn tuineigenaren vaak zo onzeker als over het snoeien van vruchtbomen. Daarom geven ervaren hoveniers twee maal per dag tekst en uitleg over de  do’s & don’ts van het snoeien. Heel aanschouwelijk, in de oude boomgaard naast de boerderij. De demonstraties beginnen om 11.00 en 15.00 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.

 

Handige hulpjes & herfstige lekkernijen

Jessica Scholtze van het bedrijf Handig Goed is aanwezig met een zeer originele en fraai vormgegeven collectie van handige hulpjes in huis en tuin. (onder voorbehoud)

Wim Kluiver presenteert zijn zelf-geslingerde honing en Maaike Hage (Zoet&Hartig) verrast met heerlijke, herfstige lekkernijen.

Op beide dagen zijn we geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.