1 apr t/m 21 mei 2019

April + Mei Maand van de Elfenbloem

Agenda

1 apr t/m 21 mei 2019

April + Mei Maand van de Elfenbloem

April + Mei Maand van de Elfenbloem

In samenwerking met twee andere tuinen – Tuinfleur in Oostwold en Jan Wilde een Tuin in Westerlee – besteedt Tuingoed Foltz vanaf 1 april tot eind mei extra aandacht aan het geslacht Epimedium, oftewel de Elfenbloem. Alle drie tuinen herbergen prachtige Epimedium-collecties. De tuinen liggen op maximaal een kwartier afstand van elkaar. Op de 'Elfjes-kijken-route' kun je in een halve dag een ongekende hoeveelheid elfenbloemen bewonderen in hun natuurlijke omgeving. Op de kwekerij hebben we daarnaast zo'n 135 Epimedium-variëteiten beschikbaar voor de verkoop, waaronder uiterst zeldzame.

De kwekerij is tijdens de Maand van de Epimedium iedere dag geopend (m.u.v. de reguliere maandagen), dus ook alle zon- en feestdagen. De beide andere tuinen zijn ieder weekend geopend en op beide Pinksterdagen van 10 tot 5 en daarnaast op afspraak.

 

lees meer
6 apr t/m 13 okt 2019

Plantenmarkten en beurzen

Plantenmarkten en beurzen

 

Dit jaar staan we op de volgende beurzen en plantenmarkten.

 

Stuk voor stuk evenementen die een bezoek meer dan waard zijn. Vaak alleen al om de schitterende locatie.

NB In alle gevallen is de kwekerij tegelijkertijd gewoon geopend.

6/7 april: Berliner Staudenmarkt, Botanische Tuin Berlijn (D)

13/14 april: Kiekeberg, bij Hamburg (D)

19 april: Groningen, Bloemetjesmarkt (NL)

10/11/12 mei: Beervelde, bij Gent (B)

14/15/16 juni: Bingerden, bij Doesburg en Arnhem (NL)

24/25 augustus: Kiekeberg, bij Hamburg (D)

31 augustus + 1 september: Berliner Staudenmarkt (D)

11/12/13 oktober: Beervelde, bij Gent (B)

 

Als je wilt, kun je van tevoren per mail een bestelling opgeven. Doe dit bij voorkeur tussen 3 weken en 1 week voorafgaand aan het evenement. Wij nemen de planten voor je mee naar de beurs, waar je de planten kunt afhalen bij onze stand.

lees meer
19 apr t/m 21 apr 2019

Pasen Planten & Brocante

Pasen Planten & Brocante

Het hele Paasweekend - inclusief Goede Vrijdag en de zaterdag - staat bij ons in het teken van PLANTEN & BROCANTE. Kom genieten van de vaste planten en kruiden op de kwekerij, de ontluikende tuinen en het prachtige achterland en ontdek oude schatten in de boerderij en op het terras. De Epimediums - elfenbloemen - zijn dit jaar vroeg en hullen de bostuin nu al in een feërieke sfeer.

Op beide Paasdagen geven we rondleidingen door de bos- en schaduwtuinen en het achterland. Zondag begint de rondleiding om 14.00 uur, maandag om 11.00 uur.

In de boerderij en op het terras tref je een weelde aan brocante aan uit o.m. Frankrijk en België. Op het terras schenken we koffie en serveert Lia haar befaamde home-made gebak. WELKOM!

Openingstijden vrijdag, zaterdag, zondag, maandag: 10.00-17.00 uur. Toegang gratis

lees meer
27 apr t/m 28 apr 2019

Noordelijke Kwekerij Dagen - internation. plantenfeest

Noordelijke Kwekerij Dagen - internation. plantenfeest

20e editie - en dat vieren we!

 

Op 27 en 28 april 2019 is Meeden het centrum van plantenminnend Nederland. Dan vinden op ons tuingoed de jaarlijkse Noordelijke Kwekerijdagen plaats, een internationaal plantenfeest waarbij 40 collega-kwekers, tuinkunstenaars en andere tuinspecialisten zich presenteren aan het publiek. Een heerlijk liefhebbersevenement en hèt moment om vroeg in het seizoen die langgezochte plant eindelijk te vinden, te praten met kwekers en oude tuinvrienden terug te zien. Met verkoop- en informatiestands, informele lezingen van kwekers over hun favoriete soorten, demonstraties, muziek en dit jaar extra nadruk op de relatie tussen tuin en kunst. Het is de feestelijke 20e editie. Nadere informatie over de nodige toeters & bellen volgt.

lees meer
18 mei t/m 19 mei 2019

Epimedium + Eenjarigen Dagen

Epimedium + Eenjarigen Dagen

Op 18 en 19 mei organiseren we een Plantenmarkt, waarbij het allemaal draait om elfenbloemen (Epimediums) en eenjarigen. Hoe onderling verschillend ook – Epimediums houden van de schaduw, eenjarigen willen zon – beide plantensoorten zijn in deze periode op hun mooist. Voor de liefhebbers is er een enorm aanbod om uit te kiezen. De Epimediums zijn ook te bewonderen in de speciaal aangelegde bos- en schaduwtuinen. Met rondleidingen (11.30 en 14.30), bijzondere gasten en de mogelijkheid om te praten met de experts.

lees meer
8 jun t/m 10 jun 2019

Rare Planten Dagen - een lang Pinkster-Plantenweekend

Rare Planten Dagen - een lang Pinkster-Plantenweekend

Met een knipoog naar de Engelse Rare Plant Fairs, organiseren wij het hele Pinksterweekend, dus van zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni, de ‘Rare-Planten-Dagen’, onze meest bijzondere plantendagen van het jaar. Zeldzame (engels:‘rare’), nieuwe en onbekende planten, daar draait het allemaal om. Planten met vreemd gestreept blad, een zeer aantrekkelijke kelk, gekke namen, heerlijke geuren, kortom alles wat de plantenwereld zo bijzonder maakt.

Het is een zogenaamd ‘groot open weekend’, oftewel met toeters en bellen, home made gebak, rondleidingen, live muziek etc.

lees meer
20 jul t/m 21 jul 2019

Salvia en Echinacea Dagen - Midzomer Plantenmarkt

Salvia en Echinacea Dagen - Midzomer Plantenmarkt

Op 20 en 21 juli houden we onze jaarlijke Salvia- en Echinaceadagen c.q. Midzomerplantenmarkt. Als houder van de Nederlandse Plantencollectis Salvia en Echinacea zetten we deze plantensoorten dit weekend extra in de schijnwerpers.

Maar er is veel meer te beleven: rondleidingen door de tuinen, een tuinlezing van een veredelaar op zaterdag, een unieke plantenveiling op zondag, een beeldenexpositie, home made gebak en diverse bijzondere gasten. Hemerocalliskweker Martin Adema neemt een prachtige collectie van zijn favoriete plantensoort, de daglelie, mee naar Meeden. In en rond de boerderij wordt een fraaie collectie brocante getoond.

lees meer
17 aug t/m 18 aug 2019

Exoten Markt

Exoten Markt

 

We organiseren op 17 en 18 augustus voor de tweede maal een grote Exotenmarkt, uniek in Noord-Nederland.

De primeur in 2018 leverde alleen maar enthousiaste reacties op, zowel van bezoekers als van standhouders. Ook zelf vonden we het één van de leukste en meest inspirerende weekends van het jaar.

De formule is in grote lijnen ongewijzigd. Gespecialiseerde kwekers en particuliere verzamelaars presenteren hun favoriete exoten, jungleplanten, boomvarens, palmen, cacteeën en agaves. Zelf hebben we een grote collectie olifantsoren, Begonia's, Caladiums en tal van winterharde exoten. Een must voor liefhebbers!

Er zijn allerlei extra activiteiten, zoals rondleidingen door de jungletuin van Tuingoed Foltz, waarbij ook verschillende andere thematuinen worden aangedaan. Verder houden diverse deelnemers korte stand-up voordrachten over hun favoriete specialiteit. Rond de middag neemt planthunter Erik Jannink u mee op een 'botanische reis rond de wereld'. Op het terras worden allerlei exotische lekkernijen aangeboden.

Open van 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

 

lees meer
21 sep t/m 29 sep 2019

Najaars Planten Markt

Najaars Planten Markt

Genieten van de nazomer èn je voorbereiden op het winterseizoen. Het kan allebei tijdens de Najaarsplanten­markt, twee weekends lang, namelijk op 21 & 22 september en 28 & 29 september. De Najaarsplantenmarkt geldt als de feestelijke afsluiting van de zomer. Ter ere daarvan hebben we veel verrassingen in petto. De belangrijkste: op vrijwel alles zit een flinke korting die kan oplopen tot 50%. Ook worden er alleen tijdens deze weekends enkele grote pollen uit de tuin verkocht.

lees meer