Warning: Illegal string offset 'encoded_title' in /home/foltz/domains/tuingoedfoltz.nl/mvc/controllers/content/SubpagesController.php on line 75
De Salvia- en grassentuin

18 dec t/m 16 mrt 2018

Winter sluiting tot 17 maart

Salvia's, lipbloemigen, grassen en andere opgaande planten De Salvia- en grassentuin

     

In 2013 hebben we onze uit 2000 stammende Salviatuin ontmanteld en verhuisd naar een ruimer tuingedeelte naast de Echinaceatuin. Hier tonen we combinaties van zo’n 80 Salvia’s met andere lipbloemigen, opgaande vaste planten en siergrassen. De tuin is nog in ontwikkeling, maar doordat we deels volwassen planten konden gebruiken, zag de jonge tuin er in 2014 al aantrekkelijk uit. Zo bloeiden betrekkelijk recente introducties als de tweekleurige Salvia ‘Madeline’, de elegante, uitzonderlijk lang bloeiende Salvia ‘Serenade’ en de dieppaarse, grootbloemige Salvia ‘Amistad’ al uitbundig.

De tuin heeft – net als de naast gelegen Echinaceatuin – een cirkelvormige structuur en is opgebouwd aan de hand van een kleurenwaaier. Dat klinkt stringenter dan het in feite is. Want juist in een overwegend wit vak, kan het krachtige bordeauxrood van Cirsium rivulare ‘Atropurpurea’ een prachtig accent geven. En gelukkig is de natuur lekker onvoorspelbaar en komen soms oude planten terug waar ze nooit zijn gedacht. En ook dat kan verrassend fraaie combinaties opleveren.

Begin juni 2014 hebben we de laatste vakken - een rode en een blauwe - aangeplant met onder meer een aantal niet volledig winterharde Salvia's. De in september 2013 geplante Salvia's ontwikkelen zich zeer voorspoedig. Zo vormde Salvia sclarea 'Vatican White' vorig jaar gigantische knoppen. En Salvia nemorosa 'Caradonna' voelt zich zichtbaar gelukkig in combinatie met de luchtige Stipa pseudoichu.